Pelkkää Alamäkeä -YouTube-kanavaa luotsaavan Jannen alamäkipyörä on viimeisen päälle upeaksi hiottu 2023 Mondraker Summum R. Jannen pyörä on speksattu paljon ajavan ja jokseenkin onnettomuusalttiin sisällöntuottajan käyttöön täydelliseksi: komponenttien tukevuudessa ei ole tingitty, ja koko pyörä on tietysti viimeistelty näyttämään tolkuttoman hyvältä.

Käy myös tsekkaamassa Jannen video osapäivityksistä Youtuben puolella.

Mondraker Summum R

Jannen custom-pyörän lähtökohtana toimii Mondrakerin alumiinirunkoinen, 29″ kiekoilla varustettu alamäkipyörä Summum R. Summum on malli, joka tuskin kaipaa esittelyä ainakaan alamäkipyöräilyyn vihkiytyneille kuskeille. Sen muoto, rakenne ja tekniset ratkaisut ovat hioutuneet nykyiseen muottiinsa Mondrakerin yli 20-vuotisen kehitystyön tuloksena. Tuoreimman sukupolven Summum on suoraa jatkumoa vuonna 2001 julkaistun Mondraker Petrol -mallin evoluutiossa, joka on hioutunut vuodesta toiseen aina entistäkin nopeammaksi. Ja kauas on tultu, sillä kovin paljoa yhteistä nykyisellä Summumilla ei ole alkuperäisen Petrolin kanssa – renkaiden lukumäärää ja polkimia lukuunottamatta.

Nykyään Summum on saatavilla sekä alumiini- että hiilikuiturunkoisena, usealla eri varustetasolla. Laaja mallivalikoima pitää sisällään sopivan vaihtoehdon lähes jokaiselle kuskille aloittelijasta ammattilaiseen. Jannen itselleen valitsema Summum R on alumiinirunkoisista Summumeista se paremmilla komponenteilla varusteltu versio – loistava ratkaisu niin aktiiviseen harrastamiseen kuin kisakäyttöön. Vakiomuodossaan se on varustettu mm. Foxin loistavalla Performance -alustalla, jonka ominaisuuksista se mitalisija ei ainakaan jää kiinni. Jannen Pyörässä keula on viimeistelty ruotsalaisen Slik Graphicsin custom-dekaaleilla, jotka istuvat täydellisesti pyörän muuhun värimaailmaan.

Pitoa ja pysäytysvoimaa: Formula Cura & Maxxis Assegai

Kun suurin osa ajoista suoritetaan sekä oman mukavuusalueen että ratojen äärimmäisillä ulkoreunoilla, vaaditaan pyörältä mahdollisimman paljon kykyä pitää paketti kasassa yllättävissäkin tilanteissa. Italialaisia Formulan jarruja olemme aiemminkin ylistäneet yksinä markkinoiden parhaista, ja Jannen omia kokemuksia löytyy videomuodossa tästä linkistä YouTuben puolella.

Tehokkaat jarrut vaativat pitoa myös renkailta, ja Hi5Bikesin kassalla Janne tunnetaankin Maxxis Assegai-kumien suurkuluttajana. Tuhdilla DH-Casing- rungolla tietysti!

Lisää tilaa, lisää vakautta

Mondraker Summum R tulee tehtaalta 25mm pituisella ohjainkannattimella varustettuna. Jannelle haettiin lisää vakautta koviin vauhteihin vaihtamalla tilalle hieman pidempää, 50mm Race Face Atlas 35 Direct Mount -stemmiä. Kaksiosainen, alumiinista koneistettu Atlas Direct Mount on äärimmäisen kestävä, kevyt ja tyylikäs ratkaisu mäkipyörän ohjaamoon. Samalla se mahdollistaa 35mm halkaisijan kiinnityksellä varustettujen ohjaustankojen käyttämisen direct mount -stemmillä varustetuissa pyörissä, vähentäen samalla ohjaamon epätoivottua fleksaamista.

Pidemmän stemmin jatkeeksi Jannen pyörässä on yhdistetty Race Facen hiilikuituinen SixC -ohjaustanko. Paksumman 35mm halkaisijansa ansiosta tällä yhdistelmällä saadaan optimoitua sekä ohjaamon jäykkyys että keveys – kestävyydestä tinkimättä. Erityisesti DH- ja Bike Park -käyttöön suunniteltu SixC toimii mainiosti myös trailipyörän ohjaamossa, ja 820mm vakioleveys riittää myös todella leveää ohjaamoa suosiville kuskeille.

Atlas, Cinch DM, värikoodaus ja onnellisuus

Kun komponenteilta vaaditaan äärimmäistä kestävyyttä, voi Race Facen Atlas -malliston tuotteisiin luottaa kuin peruskallioon. Voimansiirron puolella Jannen Summumissa pyörivätkin huippulaadukkaat ja todella jäykät, 30mm akselilla varustetut Race Face Atlas -kammet. Luotettavalla Cinch Direct Mount -rataskiinnityksellä ja vaihdettavalla akselilla varustetut Atlas-kammet ovat meidän valikoimasta todella suosittu valinta niin enduro-, trail- kuin alamäkikäyttöön. Cinch-kiinnityksellä varustettujen rattaiden valikoimasta Jannen pyörään on valittu tietysti värimaailmaan saumattomasti istuva Race Facen violetti eturatas. Samaan syssyyn kasvatettiin eturattaan kokoa kahdella hampaalla, koska kovaahan tällä pyörällä olis tarkoitus päästä.

Osalista:

Runko: Mondraker Summum R 2023, Large

Takaiskari: Fox DHX2 Performance Elite

Keula: Fox 40 29 Float FIT GRIP EVOL Performance, 203mm

Stemmi: Race Face Atlas 35 Direct Mount, 50mm

Stonga: Race Face SixC DH, 820mm

Gripit: Odi CF Lock-On Grips

Satula: SDG I-Fly 2.0 I-Beam

Satulatolppa: SDG Micro I-Beam SP-751

Jarrut: Formula Cura & Cura 4, Polished

Kiekot: e13 LG+ DH

Rengastus: Maxxis Assegai 29×2.50WT TR, DH-Casing, 3CG

Rengasinsertit: PTN R-Evolution

Kampiosasto: Race Face Atlas Cranks 83mm

Polkimet: Race Face Atlas

Rataspakka: Sram PG 720 11-25T, 7s

Takavaihtaja: Sram GX DH, 7s

Vaihdevipu: Sram trigger GX DH

Paino: 18.6kg