Mitkä renkaat maastopyörään? Tästä artikkelista löydät kattavan oppaan maailman suosituimpien Maxxis-maastorenkaiden kuvioista, pidosta, nopeudesta ja sopivuudesta eri olosuhteisiin.

Useimmista rengasmalleista valmistetaan myös erilaisilla kumiseos- ja runkorakenteilla varustettuja versioita. Lisää tietoa Maxxisin eri kumiseoksista, runkorakenteista ja pistosuojauksen tasoista löytyy klikkaamalla tästä.

Ja ei hätää – jos renkaiden sielunelämän opiskelu ei nappaa, niin juuri siksi me ollaan olemassa. Annamme mielellämme asiantuntevat vinkit juuri omaan käyttöösi sopivista renkaista joko myymälässä, chatissa tai sähköpostitse!

Black & round, totesi suuri suomalainen rattimies autonsa renkaista erikoiskokeen jälkeen. Kommentti olisi tuskin jäänyt historiaan, jos mainitut ominaisuudet riittäisivät alkuunkaan kuvailemaan kisarenkailta vaadittuja ominaisuuksia.

Vaikka Juha Kankkunen viittasikin legendaarisella kommentillaan ralliauton renkaisiin, on rengasvalinnalla vähintään yhtä suuri merkitys myös maastopyöräilyssä. Renkaat kun ovat se pyörän ainoa osa, jotka (optimitilanteessa) ovat kontaktissa polun pintaan.

Renkaiden ominaisuuksista on kiinni oikeastaan koko pyörän ajotuntuma; nopeus, hitaus, pito ja mukavuus. Olosuhteisiin sopivalla rengastuksella voikin saada pyörästään irti enemmän suorituskykyä, ja kesyttää aiemmin tekemättömät paikat osaksi vakiolenkkiä.

Kuten olosuhteitakin, myös erilaisia rengasmalleja on paljon – ja siksi itselleen parhaan rengastuksen valitseminen voi tuntua hankalalta.

Rengas maaston ja ajotyylin mukaan

Yleisellä tasolla maastorenkaiden kuviointia voi lähestyä näin: enemmän pitoa ja kestävyyttä on aina yhtä kuin enemmän painoa ja rullausvastusta. Mikään rengaskuvio ei siis voi olla paras kaikkialla, vaan jokainen maastorengas on siis aina kompromissi jollain osa-alueella.

Kevyimmillä xc-kisarenkailla olisi ikävähköä ajaa mutarallia dh-kisoissa, kun taas märän kelin dh-kumeilla ei mielellään polje tasamaalla edes lähikauppaan. Sekä nopeat xc-kumit että karkeimmat alamäkikumit kuitenkin mielletään yhtä lailla maastorenkaiksi, vaikka ne onkin suunniteltu toimimaan täysin eri olosuhteissa.

Siksi uusia renkaita valitessa onkin tärkeintä pohtia niitä olosuhteita ja alustoja, joihin omat ajot pääsääntöisesti suuntautuvat. Jos oma maastopyöräily koostuu esimerkiksi lähinnä pitkistä metsä- ja soratielenkeistä, muuttuu ajaminen yllättävän paljon mukavammaksi vaihtamalla ne pyörän mukana tulleet endurorenkaat vähän nopeampiin vaihtoehtoihin.

Eri renkaat eteen ja taakse?

Tutkailemalla esimerkiksi endurokisoissa ajettavien pyörien rengastusta, on helppo huomata useimpien kuskien suosivan pyörissään erilaisia renkaita etu- ja takakiekolla. Myös useat vaativaan käyttöön suunnitellut pyörämallit on jo suoraan tehtaalta varusteltu eriparin kumeilla – mutta miksi?

Maastopyöräilyssä etu- ja takarenkailla on etenkin liukkaalla kelillä merkittävästi erilaiset tehtävät: eturengas määrää suunnan ja takarengas tahdin. Siksi eturenkaalta toivotaankin yleensä mahdollisimman purevaa ohjauspitoa, ja takarenkaalta sekä nopeutta että veto- ja jarrutuspitoa.

Tästä syystä monien Maxxis-renkaiden kuvauksessa mainitaankin, sopiiko kyseinen malli erityisesti etu- tai takarenkaaksi. Useimmat renkaat toimivat mainiosti myös parina, joten eri mallien yhdistely ei missään tapauksessa ole pakollista.

Erilaisia komboja testailemalla voi kuitenkin löytää juuri omaan ajotyyliinsä sopivan yhdistelmän, joten mielikuvitusta kannattaa käyttää.

Yleinen ohjenuora rengasparien valintaan on, että eturenkaaksi kannattaa lähes aina valita hieman takarengasta pitävämmällä kuviolla varustettu rengas. Tätä helpottaaksemme olemme lisänneet renkaiden kuvauksiin myös ehdotuksia siitä, minkä mallin kanssa ne toimivat hyvin yhteen.

Renkaiden kategoriat

Yksinkertaisuuden vuoksi jaotellaan tässä oppaassa Maxxisin renkaat neljään kategoriaan niiden kuvion purevuuden mukaan, aloittaen kaikkein pitävimmistä.

 • Korkeakuvioiset / märän kelin renkaat: ehdoton valinta mudassa, märällä kelillä ja alamäessä. Maksimaalisen pidon tarjoava korkea nappula tuo kääntöpuolenaan lisää painoa ja vierintävastusta.
 • Keskikarkeat / agressiiviset renkaat edustavat maastorenkaiden suosittua keskitietä. Ne toimivat hyvin vaihtelevissa olosuhteissa, ja ovat tukevuutensa ansiosta hyvä valinta myös maastopyörän yleisrenkaiksi agressiivisen ajoon.
 • Yleiskäyttöiset, nopeat trail-renkaat ovat nopeasti rullaavia, ja monipuoliseen käyttöön sopivan pitäviä renkaita. Ne ovat ajoltaan kevyempiä kuin endurokäyttöön suunnitellut mallit, ja sopivat hyvin esimerkiksi pitkille metsälenkeille tai marakisoihin Suomen maastoissa.
 • XC-kisarenkaat ovat parhaimmillaan kovalla alustalla ja xc-kisakäytössä. Niiden matalat nappulat on suunniteltu nopeus ja keveys edellä, jotta saat puristettua itsestäsi ja pyörästäsi kaiken mahdollisen vauhdin irti. Nopeuden kääntöpuolena on tämän kategorian renkaiden liukkaus mutaisella alustalla.

Kaikilla rengasmalleilla voi tietysti ajaa ihan missä ja miten tahtoo, mutta tämän yleistyksen on tarkoitus antaa pohjaa renkaiden valinnalle.

1. Korkeakuvioiset / märän kelin renkaat

Korkea ja terävästi pureva nappula on elinehto mudassa, pehmeässä hiekassa. Maksimaalisen pidon tarjoava agressiivinen kuvio tuo kääntöpuolenaan lisää painoa ja vierintävastusta. Valitse pyörääsi tämän kategorian renkaat silloin, kun pito on prioriteetti numero yksi.

Maxxis Wetscream

Ajotyyli: Downhill

Wetscreamin nimi kertoo kaiken olennaisen: tämä downhill-kisarengas on tehty juuri niihin mutaisimpiin olosuhteisiin, missä mitkä tahansa muut renkaat muuttuvat luistimiksi. Wetscream on kuin työkalu, joka on suunniteltu vain ja ainoastaan liukkaan kelin kisakäyttöön. Sen korkeat nappulat purevat pehmeään alustaan, tarjoten niin paljon pitoja, kuin pyörän renkaasta on mahdollista saada irti.


Maxxis Shorty

Ajotyyli: Enduro, Downhill

Legendaarinen Shorty on luottovalinta pehmeille ja liukkaille alustoille. Se toimii niin mudassa kuin hiekassakin, ja säilyy ennakoitavan pitävänä myös pehmeiden osuuksien välillä. Sen korkeat ja ilmavasti sijoitellut nappulat purevat pehmeän mudan ja hiekan läpi kuin piikit, ja pitävät kuvion avoimena tahmaisellakin kelillä. Shorty on juuri se rengas, joka tulee ensimmäisenä mieleen sanasta nappulakumi.


Maxxis Assegai

Ajotyyli: Enduro, Downhill

Greg Minnaarin nimikkorengas Assegai on yksi Maxxisin suosituimmista järeän pään renkaista olosuhteisiin, joissa ennakoitava pito, tukevuus ja nopeus ovat tärkeimpiä ominaisuuksia. Se on niittänyt voittoja Endurokisoissa ympäri maailman, eikä syyttä. Assegai on jykevyyteensä suhteutettuna hyvin rullaava rengas, joka tarjoaa luotettavaa pitoa niin märällä kuin kuivallakin alustalla. Juuri näistä syistä se on suosittu eturengas kovaan ja vaativaan ajoon Suomen arvaamattomissa olosuhteissa.


2. Keskikarkeat / agressiiviset renkaat

Edustavat maastorenkaiden suosittua keskitietä. Ne toimivat hyvin vaihtelevissa olosuhteissa, ja ovat tukevuutensa ansiosta hyvä valinta myös maastopyörän yleisrenkaiksi agressiivisen ajoon maastossa tai bike parkeissa.

Maxxis Minion DHF

Ajotyyli: Trail, Enduro, Downhill

Minion DHF on agressiivisten & nopeiden maastorenkaiden kultainen standardi, jonka asettamaa rimaa muiden valmistajien vastaavat kumit joutuvat tavoittelemaan. Se on kenties maailman tunnetuin maastorengas, johon muita renkaita verrataan.

DHF:n tilavasti sijoitetut viistot ja pitkittäiset keskinappulat antavat loistavan ohjaus- ja kaarrepidon pehmeälläkin alustalla. Keskinappuloiden ramppimainen muoto pitää ajotuntuman purevana, ja vierintävastuksen mahdollisimman pienenä. DHF sopii mainiosti trail-, enduro- ja alamäkikäyttöön. Kaikissa Minion -renkaissa on samat legendaarisen pitävät sivunappulat, joilla kanttauspito ei lopu kesken.


Maxxis Minion DHR II

Ajotyyli: Trail, Enduro, Downhill

Minion DHR II on rengas, jolla voitettiin maailmanlaajuisesti eniten downhill-kisoja kaudella 2021. Se on piirun verran kevyempi kuin Minion DHF, josta se eroaa poikkisuunnassa leveämmillä keskinappuloillaan. Leveät ja reilusti viistetyt keskinappulat antavat DHR II -renkaille lyömättömän veto- ja jarrutuspidon, pitäen sen kuitenkin yllättävän nopeasti rullaavana.

DHR II:n ajotuntuma verrattuna DHF:ään on leveämmän keskikuvion takia hieman kelluvampi, ja siirtymä keskinappuloilta sivunappuloille kaarteessa on todella ennakoitava. Ominaisuuksiensa ansiosta DHR II on suosittu valinta sekä etu- että takarenkaaksi trail-, enduro- ja downhill-käyttöön.


Maxxis High Roller II

Ajotyyli: Trail, Enduro, Downhill

High Roller II on terävästi pureva pehmeän alustan rengas, joka on kuitenkin kevyempi, nopeampi ja kuvioltaan matalampi kuin vaikkapa Shorty. Sen avoin kuvio pysyy todella tehokkaasti avoimena tahmaisellakin kelillä, jolloin ajotuntuma säilyy ennakoitavana teknisissä ja liukkaissa paikoissa. Yhdistä High Roller II esimerkiksi Shortyyn, ja elä parasta downhill-elämääsi mudan ympäröimänä.


Maxxis Aggressor

Ajotyyli: Trail, Enduro

Aggressor on nopea ja monipuolinen kuivan kelin takarengas trail- ja enduroajoon. Sen tiheä, leveistä nappuloista koostuva kuvio puree erityisen hyvin kovaan ja kivikkoiseen polun pintaan. Kuvion suuri kosketuspinta-ala tarjoaa ennakoitavaa hallittavuutta ja kestävyyttä esimerkiksi endurokäyttöön tai poluille. Tiheä kuvio loistaa nopeudellaan, mutta mutakelissä Aggressor tukkeutuu avoimempia renkaita herkemmin.


Maxxis Dissector

Ajotyyli: Trail, Enduro, Downhill

Dissector on kuin alamäki- ja endurokumien linkkuveitsi, josta on todella moneksi. Troy Brosnanin nimikkorengas kehitettiin alunperin nopeaksi kuivan kelin downhill-kisarenkaaksi, mutta tähän tarkoitukseen luotu kuvio sattuu toimimaan hyvin myös muualla kuin kuivassa alamäessä. Etenkin Dissectorin kevyempirakenteiset versiot sopivat erinoimaisesti kaikkeen maastopyöräilyyn, kun etsit hyvin rullaavaa ja tukevaa yleisrengasta.

Dissector on rullaavuudeltaan huomattavasti nopeampi kuin esimerkiksi Assegai ja Minionit. Nopean rullaavuuden tavoittelu tarkoittaa aina pitävyydestä tinkimistä, mutta Dissectorin kohdalla tämä vaihtokauppa ominaisuuksissa on harvinaisen pieni. Nopeaan ja agressiiviseen ajoon Dissector sopii lähes aina, lähes kaikilla alustoilla ja lähes kaikilla keleillä. Se sopii käytettäväksi joko eturenkaana, takarenkaana tai parina.


3. Yleiskäyttöiset / nopeat trail-renkaat

Nopeasti rullaavia, ja monipuoliseen käyttöön sopivan pitäviä renkaita. Ne ovat ajoltaan kevyempiä kuin endurokäyttöön suunnitellut mallit, ja sopivat hyvin esimerkiksi pitkille metsälenkeille tai marakisoihin Suomen maastoissa.

Maxxis Minion SS

Ajotyyli: Trail, Enduro, Downhill

Minion SS yhdistää uskomattoman pitävinä tunnetut Minion-renkaiden sivunappulat semi-slicksiin keskikuvioon – tästä siis lyhenne SS. Tämä uniikki kuvio yhdistelee samaan pakettiin downhill-renkaan kanttauspidon pehmeällä alustalla ja xc-renkaan rullaavuuteen suorilla. Todistetusti todella tykki takarengas kuivalle kelille esim. endurokäyttöön. Sen ajan, minkä tällä renkaalla menetät mutkissa, otat moninkertaisesti kiinni suorilla!


Maxxis Forekaster

Ajotyyli: Trail, XC

Jos pitkät metsälenkit tai xc-polut kutsuvat säässä kuin säässä, on aika asennella märän kelin Forekasteria alle. Forekaster sopii Suomen välikausien metsiin kuin nyrkki silmään, sillä liukas tekninen polku ja yllättävät olosuhteet eivät näillä meidän leveyspiireillä kesken lopu. Se on pehmeisiin ja mutaisiin olosuhteisiin suunniteltu trail- ja xc-rengas, jonka matalat ja viistetyt nappulat pitävät rullausvastuksen minimaalisena. Tilavasti sijoiteltujen nappuloiden ansiosta renkaan kuvio pysyy avoimena ja pureutuu pehmeään maaperään tehokkaasti.

 • Tekniseen XC- tai Trail-ajoon pehmeällä alustalla
 • Toimii eturenkaana, takarenkaana tai parina
 • Hyvä pari nopeamman takarenkaan kanssa esim. Aspen tai Ikon
 • Katso kaikki Forekaster-renkaat tästä

Maxxis Rekon

Ajotyyli: Trail, XC

Rekon on yksi Maxxisin monipuolisimpia, nopeita trail-renkaita. Se sopii yleisrenkaaksi lähes kaikkeen maastopyöräilyyn – kaikkein mutaisimpia olosuhteita lukuunottamatta. Rekonin leveät keskinappulat antavat hyvän jarrutuspidon, mutta rullaavat erittäin kevyesti ramppimaisen muotonsa ansiosta. Agressiiviset sivunappulat antavat luotettavaa pitoa pehmeällä alustalla ja teknisellä polulla. Rekon ei ole Maxxisin trail-renkaista kaikkein pitävin eikä kaikkein nopein, ja juuri siksi se onkin usein niin hyvä.


Maxxis Ardent

Ajotyyli: Trail

Ardent on legenda – ja heittämällä yksi maailman myydyimmistä maastokumeista. Kevyt, rullaava ja juuri sopivan pitävä lähes mihin tahansa polkumaastoon kuivalla kelillä. Tiheä keskinappula rullaa tasaisen nopeasti, ja terävät sivunappulat pureutuvat pehmeisiin mutkiin. Ardent sopii niin etu- kuin takarenkaaksi monipuoliseen ajoon poluilta sorateille.


4. Matalakuvioiset / kevyet XC-kisarenkaat

ovat parhaimmillaan kovalla alustalla ja xc-kisakäytössä. Niiden matalat nappulat on suunniteltu nopeus ja keveys edellä, jotta saat puristettua itsestäsi ja pyörästäsi kaiken mahdollisen vauhdin irti. Nopeuden kääntöpuolena on tämän kategorian renkaiden liukkaus mutaisella alustalla.

Maxxis Ardent Race

Ajotyyli: XC, Trail

Ardentin perusversiota kevyempi ja nopeampi Ardent Race asettuu perinteisten xc-renkaiden ja trail-renkaiden välimaastoon. Se tarjoaa vuorenvarmaa suorituskykyä esimerkiksi teknisemmille xc-radoille ja marathon-kisoihin, joissa olosuhteet ja alusta voivat vaihdella paljonkin. Kisakäytön lisäksi se on myös hyvä valinta sorateille ja pitkille lenkeille rauhallisempaankin ajoon.


Maxxis Ikon

Ajotyyli: XC

Nopea ja kevyt Ikon on xc-kisarenkaiden ehdotonta eliittiä. Se tarjoaa sopivasti pitoa, nopeutta ja mukavuutta kaikkein vaativimpiinkin kisoihin. Viistetyt keskinappulat ja koko renkaan leveydelle tasaisesti levittyvä kuvio ovat ajoltaan helposti ennakoitava kaarteissa, nousuissa ja laskuissa. Ikonin tiheähkö kuvio toimii parhaiten kuivalla ja kovalla alustalla, olematta kuitenkaan täysin toivoton hieman pehmeämmässä maaperässä.


Maxxis Crossmark II

Ajotyyli: XC

Kun vain vauhdilla on väliä, Crossmark II on yksi parhaista suorittajista. Tasaisella ja supernopealla keskikuviolla varustettu Crossmark II rullaa poluilla kuin maantierengas asfaltilla. Selkeästi korkeammat sivunappulat purevat tarpeen vaatiessa terävästi, antaen Crossmark II:lle yllättävän paljon jarrutus- ja kanttauspitoa pehmeälläkin alustalla.


Maxxis Aspen

Ajotyyli: XC

Suuren ilmatilavuuden, kevyen painon ja matalaprofiilisen keskikuvion ansiosta Aspen on yksi Maxxisin nopeimmista xc-renkaista. Se lentää kuivilla ja kovilla alustoilla kuin ajatus, mutta sen tilavasti aseteltu kuvio pysyy tehokkaasti puhtaana mudasta myös kosteammissa paikoissa. Aspen on loistovalinta silloin, jos kisoissa olisi tarkoitus tavoitella niitä kirkkaita kärkisijoja. Korotetut sivunappulat tarjoavat jyrkissä kaarteissa yllättävän määrän ääripitoa. Liukkaalla alustalla Aspen vaatii kuskiltaan hieman ajotaitoa, mutta säilyy silti reilusti ajettavampana, kuin useimmat yhtä nopeat xc-renkaat.

 • Nopea XC-kisarengas kuivalle ja vaihtelevalle alustalle
 • Avoin kuvio ei tukkoonnu helposti
 • Käytä parina tai yhdistä pitävämpään eturenkaaseen
 • Katso kaikki Aspen-renkaat tästä

Maxxis Rekon Race

Ajotyyli: XC

Maxxisin matalakuvioisin maastorengas on kevyempi ja nopeampi versio legendaarisesta Rekonista. Rekon Race on kisakäyttöön tarkoitettu kuivan kelin semi-slick -rengas, jonka kevyt runko ja matalat nappulat on suunniteltu minimoimaan renkaan rullausvastus kovalla alustalla. Siksi se toimii erinomaisesti sekä vaativassa xc-kisakäytössä että nopeatahtisessa lenkkiajossa sorateillä tai rullaavilla metsäpoluilla.