Mondraker Dusty on linjakas gravel-sähköpyörä, jonka ajo-ominaisuudet on peritty maastopyörien maailmasta. Vain 12.6kg painavan Dustyn R:n 350Wh akku antaa kevyelle pyörälle n. 180 kilometrin ja 2400 nousumetrin toimintasäteen.

Dusty on maastopyöristään tunnetun espanjalaisvalmistajan täysin uusi gravel-sähköpyörä, jonka suorituskyvyssä paistaa valmistajan yli kahden vuosikymmenen kokemus maailmancupin mitaleita kärkisijoja kisapyörien parissa.

Huippukevyestä Stealth Air Carbon -hiilikuidusta valmistettu runko ja haarukka noudattelevat Mondrakerille ominaista, terävää ja linjakasta muotokieltä. Nykyaikaisella geometrialla ja kompaktilla takakolmiolla varustettu runko on ketterä teknisessäkin maastossa, mutta vakaa ja mukava pidemmillä välimatkoilla.

Dustyn kokonaispaino moottorin ja akun kanssa on vain 12.6kg, joten tämän pyörän kohdalla voidaan oikeasti puhua luomupyörän painoisesta sähköpyörästä. Jo ennestään monikäyttöisen Dustyn maastokelpoisuutta voi korostaa myös hissitolpalla ja gravelpyöriin suunnitellulla joustokeulalla.

Gravel-pyöräilyyn optimoitu moottori

Kaikki Mondraker Dusty -mallit on varustettu kompaktilla Mahle X20 -napamoottorilla ja rungon viistoputkeen integroidulla 350Wh akulla. Lisävarusteena hankittava 171Wh Range Extender -lisäakku venyttää jo ennestään vaikuttavaa toimintasädettä jopa 50%.

Yhteensä vain 3.6kg painava moottori ja akku pitävät kokonaisuuden kevyenä, ja tarjoavat 55Nm verran luonnollisen tuntuista vääntöä takarenkaalle. Keskiömoottoria kevyempi napamoottori sopii gravel-pyöräilyn vaatimuksiin erinomaisesti. Se säästää pyörän voimansiirtoa merkittävästi, ja minimoi tehohävikin silloin, kun pyörällä poljetaan ilman avustusta.

Moottorijärjestelmän kolme tehotasoa avustavat polkemista asetuksista riippuen 25%–200%. Jokaisen tason huipputeho, reagointiherkkyys ja kiihtyvyys on täysin kustomoitavissa MySmartBike-sovelluksessa.

Toisin kuin tavalliset napamoottorit, Mahle X20 säätelee avustuksen tehoa kuskin poljintehon mukaan. Poljintehon perusteella mukautuva avustus tarjoaa huomattavasti luonnollisemman tuntuisen ajokokemuksen, kuin pelkkään kadenssiin perustuvat järjestelmät.

Moottorin ohjainpaneeli on integroitu Dustyn rungon yläputkeen. Helppolukuinen näyttö ilmaisee avustustason ja akun varaustilan led-valojen avulla. Avustustason sääto ajon aikana onnistuu ohjaustankoon sijoitettujen liipasimien avulla, joiden sijainti on vapaasti säädettävissä. Ajotiedot ja moottorin tila on luettavissa myös ohjaustangon langattomasta Pulsar-näytöstä. Näyttö on kuitenkin valinnainen lisävaruste, joten minimalismia suosivat kuskit voivat huoletta jättää sen kotiin.

Stealth Air Carbon -hiilikuiturunko

Mondrakerin kokemus hiilikuituisten kisapyörien valmistajana näkyy Dustyn rungon kevyenä painona ja muotokielenä. Terävät linjat ja ohutprofiilinen yläputki ovat Mondrakerille ominaisia design-elementtejä, mutta jokaisella muodolla on myös tarkkaan harkittu merkitys Dustyn suorituskykyyn. Huippulaadukas Stealth Air Carbon -hiilikuitu mahdollistaa rungon ohuen, mutta äärimmäisen kestävän rakenteen.

Matalalle pudotetut seatstayt, eli takahaarukan yläputket, vaimentavat tien epätasaisuuksista välittyvää tärinää ja iskuja. Mahdollisimman lyhyeksi suunniteltu 425mm perä puolestaan parantaa Dustyn ketteryyttä tiukoilla poluilla.

Maastopyörämäisen pitkä reach-mitta ja loiva 70° keulakulma lisäävät Dustyn mukavuutta pitkillä matkoilla, parantaen myös sen ylityskykyä ja vakautta teknisillä poluilla ja alamäissä. Ajettavuudeltaan Dusty on siis monipuolinen sekoitus gravel- ja maastopyörien parhaita ominaisuuksia: Sen tilavuus ja rento ajoasento ovat omiaan rauhalliseen bikepacking-retkeilyyn, mutta Dustyn todellinen geeniperimä nousee esiin reitin kääntyessä aaltoileville neulaspoluille.

Täysin integroidut jarru- ja vaihdekaapelit pysyvät poissa tieltä risukoissa, ja tekevät tilaa rungon ja haarukan kattavilla pulloteline-, tarakka- ja laukkukiinnikkeille. Dustyn 47mm rengastila mahdollistaa myös leveämpien gravel-renkaiden sekä nastarenkaiden sopivuuden runkoon huoletta.

Mondraker Dusty on eläväinen ja poljinvoiman tehokkaasti takarenkaalle välittävä gravel-sähköpyörä, jonka kiertojäykkä runko joustaa ainoastaan tarkkaan harkituista kohdista, parantaen ajomukavuutta. Se yhdistää pitkän kantaman sähköpyörien parhaat puolet luomupyörän painoiseen pakettiin.

Mondraker Dusty -mallit

Mondraker Dusty R

Malliston edullisin Dusty R on varustettu Sram Rival 1×11 -voimansiirrolla, Tubeless-valmiilla MDK-XG1 -kiekoilla ja Maxxis Rambler EXO 40mm -renkailla. Saatavilla myös työsuhdepyöränä. Katso saatavuus tästä

Hinta: 5999€

Mondraker Dusty RR

Dusty RR on varustettu langattomalla Sram eTap 1×12 -voimansiirrolla, Mavic Allroad Disc -kiekoilla ja Maxxisin Rambler EXO 40mm -renkailla. Saatavilla myös työsuhdepyöränä. Katso saatavuus tästä

Hinta: 6999€

Mondraker Dusty XR

Malliston lippulaiva on varustettu Sram Force eTap AXS 1×12 -voimansiirrolla, Mavic Allroad Pro Carbon SL -kiekoilla, RockShox Rudy Ultimate 40mm -joustokeulalla ja RockShox XPLR AXS -hissitolpalla. Lue lisää Mondrakerin sivuilta.

Hinta: 10999€