Suomi on kuin gravel-pyöräilyyn tehty maa: soratiessä riittää, ja talvikeleillä leveä rengastus on tarpeen. Juuri tästä syystä gravel-pyöriin suunniteltu Easton AX on osasarja, johon kannattaa tutustua. Lue tästä alta, millä muutoksilla meidän Samin Eastonilla kuorrutettu Kona Libre on viilattu kuskilleen täydelliseksi.

Gravel-pyörät vaativat komponenteiltaan erilaisia ominaisuuksia, kuin vaikkapa perinteiset maantie- tai cyclocross-pyörät. Tämän on hiffannut myös legendaarinen komponenttivalmistaja Easton, jonka AX-osasarja on suunniteltu erityisesti gravel-pyöräilijöiden tarpeisiin. Kaikki tässä jutussa mainitut komponentit löydät tottakai suoraan meidän valikoimasta!

Ohjaamo ja putkiosat

Gravel-pyörissä suositut, perinteistä ohjaustankoa leveämmät ja dropeiltaan ulospäin kaartuvat ohjaamot tuovat maastopyörämäistä tukevuutta epätasaisille alustoille. Eastonin AX-ohjaustangoissa ”flaren” kulma on perusteellisen pohdinnan kautta hiottu 16 asteeseen, joka tukevoittaa alaotetta häiritsemättä jarru- ja vaihdevipujen mukavaa käyttöä.

AX-ohjaustankojen muodot ja mitat on flarea lukuunottamatta poimittu suoraan Eastonin maantiepuolen EA- ja EC -tangoista. Ergonomia on siis viimeisen päälle kohdillaan, ja tuntuu heti tutulta.

Pyörän istuvuuden ja ulkonäön voi viimeistellä Eastonin laadukkailla ja kevyillä putkiosilla. Samin Libressä stemmi ja satulatolppa on valittu kevyestä, mutta fiksun hintaisesta EA70 -mallistosta.

Easton AX -kiekot

Jos lähes mistä tahansa vakiopyörästä saisi päivittää vain yhden asian, olisi se useimmiten painavien alkuperäiskiekkojen korvaaminen paremmilla. Kiekot ovat renkaiden ohella eniten ajotuntumaan vaikuttavat komponentit, sillä jokainen pyörivästä massasta pois viilattu gramma heijastuu suoraan pyörän kiihtyvyyteen ja ajo-ominaisuuksiin.

Eastonin gravel-käyttöön suunnitelluista kiekkoseteistä löytyy vaihtoehtoja hieman edullisemman päädyn EA70 AX -alumiinikiekoista aina huippukevyisiin EC90 AX -hiilikuituversioihin. AX-kiekkoja yhdistää vannekehien tubeless-valmius ja reilu 24–25mm sisäleveys, joka on suunniteltu toimimaan täydellisesti leveämpienkin gravel-kumien kanssa.

Samin Libreen on speksattu AX-malliston parhaat alumiinikiekot, eli Eastonin Vault -navoilla varustetut EA90 AX -mallit.

Maastopyöräpuolen parhaimmistoon kuuluvien Race Face Vault-napojen pohjalta muokatut Vault Road-versiot hyödyntävät samaa ylikokoista rakennetta, mutta vieläkin kevyemmässä ja rullaavammassa paketissa.

Vault-napojen normaalia suuremmat laipat mahdollistavat lyhyempien pinnojen käytön, tehden kiekoista samaan aikaan tavallista jäykemmät ja kevyemmät. 60-hampainen, helposti huollettava vapaaratas välittää polkuvoiman tiehen viiveettömästi, olematta kuitenkaan tarpeettoman tiheä gravel-käyttöön.

Eastonin kiekkosettejä on saatavilla sekä 700c- että 650b-kokoisina, ja navat ovat vaihdettavien endcapien avulla muunnettavissa yleisimmille akselityypeille.

Yhdet kammet, kaikki välitykset

Voimansiirron puolella Eastonin muunneltavat, gravel- cx- ja maantiekäyttöön suunnitellut EA90-kammet ovat pätevä valinta lähes pyörään kuin pyörään. Cinch Direct Mount -rattaat mahdollistavat samojen kampien käytön niin 1x- kuin 2x-voimansiirtojenkin kanssa. Kampia ei siis tarvitse vaihtaa, vaikka mielipide etuvaihtajan tarpeellisuuden tai sopivien välitysten suhteen vaihtelisikin tulevaisuudessa.

Vain 534 gramman painoiset alumiinikammet on varustettu jäykällä 30mm akselilla, ja ne ovat yhteensopivat kaikkien yleisten keskiöstandardien kanssa. Muunneltavuutensa takia kammet, keskiöt ja rattaat myydään erikseen. Voit siis näppärästi valita sopivan pituiset kammet, haluamasi eturataskokonaisuuden ja pyörääsi sopivan keskiön!

Droppivaraa istuinosastolle: Easton AX

Uusimpana tulokkaana Eastonin gravel-kattaukseen saapunut EA70 AX -hissitolppa on ensimmäisiä nimenomaan gravel-pyöriin suunniteltuja hissitolppia. Ajatus hissitolpasta droppitangollisessa pyörässä voi tuntua ensihätään kornilta, mutta on vähänkin hankalammassa maastossa ja alamäissä yhtä kotonaan gravel-pyörässä, kuin maastopyörissäkin.

Tämä kevyt, 50mm säätövaralla varustettu tolppa on yhteensopiva droppitankoon suunniteltujen vaihdevipujen ja hissitolpan vipujen kanssa. Saatavilla 27.2mm halkaisijalla, 350mm tai 400mm kokonaispituuksissa.

Linkit tuotteisiin:

Easton ohjaustangot
Easton kiekkosetit
Easton EA90 -kammet
Easton 1x -eturattaat
Easton 2x-eturattaat
Easton EA70 AX -hissitolppa