Taideteos vai maailman edistynein sähköpyörä? Mondraker Crafty Carbon XR LTD on pienen tuotannon erikoispainos, jonka suurin yllätys löytyy konepellin alta.

Kyseessä on nimittäin yksi maailman harvoista pyörämalleista, jotka on varustettu uudella Bosch Performance Line Race -moottorilla. Kisakäyttöön suunniteltu tehomoottori on täysin tieliikennelaillinen, mutta saatavilla vain harvoissa ja valituissa pyörissä. Moottorin lisäksi LTD-mallin jokainen muukin yksityiskohta on viimeistelty hipomaan täydellisyyttä, ja runko on viimeistelty hohtavalla, meripihkan innoittamalla erikoismaalauksella.

Huom! Yksittäiset Crafty Carbon XR LTD -pyörät saatavilla kauttamme tammikuun 2023 aikana M- ja L-kokoisena. Ota meihin yhteyttä sähköpostitse, jos haluat ennakkovarata Limited Edition -mallin.

Bosch Performance Line CX Race

Craftyn erikoismallia vauhdittavan moottorin mallimerkintä lausutaan oikeaoppisesti kuiskaten, ja Race-sanaa painottaen. Boschin piristelty kisamoottori perustuu luotettavaksi todettuun Performance CX-malliin, joka löytyy esimerkiksi kaikista Crafty Carbonin muista malliversioista. Erityisesti kilpailukäyttöä varten konetta on kuitenkin uudistettu niin rautansa kuin ohjelmistonsakin puolesta, ja tutun Turbo-asetuksen yläpuolelle on ilmestynyt sitäkin tehokkaampi, sovelluksella kustomoitava Race-avustustaso.

Moottorin painoa on rakenteellisilla päivityksellä onnistuttu keventämään 150g perusversioon verrattuna. Sen maksimivääntö on edelleen vähintäänkin riittävät 85Nm, mutta uuden Race-tehoasetuksen myötä moottorin tarjoaman avustuksen maksimiteho on nyt jopa 400% aiempaan 340% avustukseen verrattuna. Maksiminopeus on toki edelleen rajoitettu lain sallimaan 25 km/h -vauhtiin, mutta täysi vauhti saavutetaan uudella koneella entistäkin nopeammin.

Extended Boost -avustus

Race-moottorin huomattavimpiin uusiin ominaisuuksiin kuuluu säädettävä Extended Boost -ominaisuus, jonka ansiosta moottori syöttää tehoa takarenkaalle jopa kahden metrin matkan sen jälkeen, kun polkemisen on lopettanut. Pidennetyn “jälkipolton” avulla vaikeimmatkin nousut ja tekniset kivikot voi selvittää ilman poljinosumia.

Pidempään jatkuvan vedon, nopeammin reagoivan moottorin ja tehokkaamman avustustason yhteisvaikutus on yllättävän suuri, mikä tekee koko pyörästä aiempaa hyökkäävämmän ja moottoripyörämäisemmän. Uudistetty moottorijärjestelmä mahdollistaa polkimien käyttämisen ikään kuin jalkakaasuna, sillä vaikeissa kivikoissa ja nousuissa voi edetä pyörittämättä kampia kokonaan ympäri.

Mini Remote & System Controller

Kuten muutkin 2023 Crafty-mallit, myös XR LTD on varustettu Boschin uudistetulla käyttöliittymällä. Ohjaustangon pienen ja langattoman Mini Remote -kontrollerin avulla moottorin avustustasoa on helppo säätää ajaessa, ja rungon yläputkeen integroitu System Controller -paneeli toimii sekä virtakytkimenä että akun varaustason näyttönä. Sen kautta on myös mahdollista säätää avustustasoa, jos haluat pitää pyörään kiinnitetyt kontrollerit täysin minimaalisina.

Crafty Carbon & Stealth Carbon -teknologia

Tuorein moottoritekniikka vaatii ympärilleen yhtä suorituskykyisen pyörän, ja tälläkään osa-alueella Crafty Carbon XR ei varsinaisesti ujostele ominaisuuksilla. Huippukevyestä, mutta vahvasta Stealth Air Carbon -hiilikuidusta korkeimpiin mahdollisiin standardeihin valmistettu runko on varustettu kaikilla niillä geometrian ja alustan ratkaisuilla, joilla Mondraker on lunastanut paikkansa maailman nopeimpien kisapyörien kärkijoukossa.

Rungon eMtb-käyttöön optimoitu Zero Suspension System on kerta toisensa jälkeen arvosteltu yhdeksi markkinoiden parhaista jousitusratkaisuista. Zero Suspension -linkuston nimi juontuu sen polkutehokkuudesta: edes pitkillä joustomatkoilla varustetun Crafty XR:n satulassa takaiskarin lukitusvipua ei kaipaa käytännössä koskaan. Linkuston rakenteen tärkeys korostuu etenkin tehokkaissa sähköpyörissä, joilla vauhdit ja massat ovat perinteistä pyörää suurempia. Crafty Carbonin kelluvalla taka-iskunvaimentimella toteutettu linkusto mahdollistaa täysin kiinteän takakolmion käytön, mikä tekee koko rungon rakenteesta poikkeuksellisen vahvan.

Funktio kulkee tietysti kauneuden edellä, mutta myös Crafty Carbonin muodot edustavat alansa tyylipuhtainta designiä. Rungon yläputkesta takahaarukkaan jatkuva suora olkalinja on Mondrakerin nykymalliston tunnistettavimpia piirteitä, ja antaa pyörälle sen kevyen sivuprofiilin.

Komponentit ilman kompromisseja

Kun runko ja moottoriteknologia ovat parasta, mitä rahalla saa, on loputkin komponentit syytä valita laadusta tinkimättä. Alustan puolella Crafty Carbon XR LTD:n jousituksesta vastaavat Öhlinsin todella kattavilla säädöillä varusteut RXF 38 M.2 -ilmakeula sekä TTX Air -takaiskari. Joustomatkaa Öhlins-varustellusta Craftysta löytyy vähintäänkin riittävät 170mm & 150mm.

Erityisesti sähköpyöriin suunnitellut Mavicin E-Deemax S -kiekot ovat kevyet, mutta kestävät. Vanteiden ulkokehä on suunniteltu vähentämään renkaiden snake bite -puhkeamia, ja sisäkehän koneistukset keventävät painoa rakennetta heikentämättä. Takanavan Instant Drive 360 -vapaaratas välittää tehon viiveettä polun pintaan, jolloin nopeammin kiihtyvä moottori pääsee todella oikeuksiinsa.

Sramin X01 Eagle on 12-vaihteisten voimansiirtojen ehdotonta parhaimmistoa, ja vauhdin hidastamisesta huolehtivat saman valmistajan tehokkaat ja tarkasti säädettävät Code RSC -jarrut. Kevyen ja jämäkän voimansiirron viimeistelee E13 TRS Race Carbon -kuitukammet.

Tutustu Crafty Carbon XR LTD -malliin Hi5Bikesin verkkokaupassa: KLIK

Lue Race-moottorista tarkemmin Boschin sivuilta: KLIK