Retkipyöräily on mukavaa, kunhan matkassa on kaikki tarpeelliset varusteet. Perinteisellä tavarateline ja sivulaukut -yhdistelmällä mukaansa voi raahata vaikka puolet maallisesta omaisuudestaan – joskin samalla tulee ripustaneeksi pyöränsä perään reilusti lisäkiloja.

Ultralight on ollut avainsana perinteisessä retkeilyssä ja vaelluksilla kautta aikain, ja luonnollisesti keveys on hyve myös pyörällä retkeillessä. Geosminan ultrakevyet pyörälaukut ja Fixplus-kiinnitysremmit muuntavat minkä tahansa pyörän täysveriseksi retkipyöräksi – ilman ylimääräisten tavaratelineiden tuomaa lisäpainoa.

geosmina bikepacking pyörälaukut

Kovasti ajankohtainen bikepacking-termi tarkoittaa retkivarusteiden pakkaamista pyörän runkoon kiinnittyviin laukkuihin perinteisten sivulaukkujen sijaan. Kevyistä ja kestävistä materiaaleista valmistetut bikepacking-tyyliset pyörälaukut istuvat lähellä pyörän runkoa, pienentäen ilmanvastusta ja jakaen painon tasaisesti kummallekin akselille. Ne säilyttävät pyörän ajo-ominaisuudet myös tuhdisti pakattuna, sillä kantamusten paino pysyy mahdollisimman lähellä pyörän keskilinjaa.

Geosminan bikepacking-tyyliset pyörälaukut sopivat lähes jokaiseen pyörään kiinnikkeistä riippumatta, joten matkan toteutuminen ei jää kiinni ainakaan tavaratelineen tai kiinnityspisteiden puutteesta. Kun samaan soppaan yhdistetään vielä kätevät FixPlus Smart Strapit, ovat kiinnitysmahdollisuudet lähes rajattomat, vaikka retkipyöränäsi toimisi täysjoustoinen maastopyörä.

Geosminan uudistuneet laukut ovat saaneet tyylikkään mustan ulkokuoren, jonka materiaali on tukevaa ja kestävää 600D nylonia yhdistettynä vedenpitävään TPU-laminointiin.

Tsekkaa tästä koko Geosminan mallisto, tai lukaise vinkit tehokkaaseen pakkaamiseen tästä alta.

Gravel ja MTB -runkolaukut

Tilava runkolaukku toimii hyvin niin arjessa, nopeilla lenkeillä kuin retkeilyssäkin. Pyörän rungon etukolmion sisään kiinnittyvä laukku on lähes täysin huomaamaton ajossa, sillä varusteiden paino asettuu matalalle ja keskelle pyörää. Valitse runkolaukku, jos haluat pyörääsi vain yhden laukun pitkille maantie- gravel- tai maastolenkeille. Vetoketjuilla varustettuun runkolaukkuun pakkaat kaikki tien päällä tarvitsemasi eväät, työkalut ja vaihtovaatteet.

bikepacking runkolaukku

Geosminan suosituista runkolaukuista löytyy nyt varta vasten erilaisille runkomalleille suunnitellut versiot. Gravel-mallin laukku kapenee satulaputkea kohden, mahdollistaen pullotelineiden vapaan käytön. MTB-runkolaukku taasen on suunniteltu istumaan maastopyörien ahtaampiin runkokolmioihin. Mallinimet ovat näissä vain antamassa suuntaa, joten voit toki valita pyörääsi juuri omiin tarpeisiisi sopivan laukun (esim. kuvan Mondraker Raze -täpärissä on gravel-mallin laukku).

Uutuusmalliston runkolaukut ovat selkeästi aiempaa tukevampaa tekoa, ja ne on nyt varustettu vedenpitävän kankaan lisäksi YKK:n vedenpitävillä vetoketjuilla sekä täysin teipatuilla saumoilla. Uudet runkolaukut on jaettu tilavaan päätaskuun, ja toiselta sivulta löytyvään pikkutaskuun, johon sujautat kätevästi avaimet, lompakot ja muut tarpeelliset pienemmät tavarat.

Pyörälaukut ohjaustankoon kolmella tapaa

Ohjaustanko on yksi loogisimmista säilytyspaikoista erilaisille nyssäköille, ja siksi siihen on kiedottu matkatavaroita jo iät ja ajat. Yksi Geosminan suosituimmista tuotteista onkin aina ollut valmistajan kuivapussilla varustettu, kevyt ja yksinkertainen tankolaukku.

Suosion siivittämänä tankolaukkujen valikoima on nyt jalostunut kolmeen täysin erilaiseen malliin:

Pyörälaukut ohjaustankoon

Harness Roll Bag on nimensä mukaisesti varustettu erillisellä kantolaitteella, johon voi tilanteen mukaan kiinnittää joko mukana toimitettavan kuivapussin, mutta yhtä hyvin esimerkiksi teltan tai makuupussin. Tukevasta telineestä kantamukset voi nopeasti irroittaa ilman remmien kanssa temppuilua. Valjaissa on myös kiinnityslenkit, joiden avulla kantolaitteen ylä- ja alapuolelle voi remmien avulla kiinnittää ylimääräistä rompetta.

Toinen uutuusmalli on päältäladattava Small Handlebar Bag, joka istuu kokonsa ansiosta myös kapeampiinkin droppitankoihin. Päältä avautuvasta laukusta on myös helppo kaivaa tarpeellista tavaraa tai evästä ajotauolla.

Supersuosittu, perinteinen Handlebar Bag toimii edelleen kuin junan vessa, mutta laukun päivitetty versio on valmistettu kestävämmästä 600D-materiaalista. Se on nyt myös varustettu kiristysnauhoilla, joiden alle voi säilöä esimerkiksi sadetakin (tai märän uimapyyhkeen).

Tilavat satulalaukut

Tuubimallinen satulalaukku on helpoin tapa saada pyörään kerralla reilusti säilytystilaa. Jos haluat päästä pidemmälle retkelle vain yhdellä laukulla varusteutuneena, on tilava satulalaukku tehokkain investointi. Kompressiopakattavaan laukkuun saa mahdutettua tiiviisti esimerkiksi vaatteet ja muut tekstiilit, joita ei välttämättä ole tarve saada käsille nopean tauon aikana.

Pyörälaukut satulalaukku

Geosminan hyväksi todetut satulalaukut on valmistettu vahvasta 600D-nylonista, jonka sisäpinta on pinnoitettu vedenpitäväksi. Laukkuja on saatavilla kahdessa eri koossa.

Vedenpitävä laukku toimii kätevästi myös lokasuojana, ja sen rullattava sulkumekanismi mahdollistaa sekä ylipakkaamisen että pienempienkin kantamusten pakkaamisen todella tiiviisti. Tukevat kiinnitysremmit pitävät pyörälaukut paikoillaan ajon aikana, ja ne on nopea irrottaa esimerkiksi kauppareissun ajaksi.

Satulalaukun paino asettuu etenkin penkistä poljettaessa samaan kohtaan kuin kuskin paino, joten sen vaikutus pyörän ajotuntumaan on todella minimaalinen.

Pienet pyörälaukut ja lisätelineet

Reissun päällä usein tarvittavat pikkutavarat kuten eväät, puhelin ja lompakko kannattaa pakata helposti käden ulottuville. Isompien satula- ja tankolaukkujen jatkuvaan penkomiseen nimittäin tuhrautuu aikaa ja hermoja. Ratkaisuksi Geosmina tarjoaa kahta erilaista Top Tube Bagia sekä täysin uutta Stem Pouch-pussukkaa, johon voi säilöä vaikkapa juomapullon tai pienet naposteltavat.

Geosmina pienet pyörälaukut

Lisätilaa isompien pullojen, kuivapussien, makuualustan, termarin ynnä muiden nyssäköiden roudaamiseen saa helposti Cargo Cage ja Anything Cage -rahtihäkeillä, jotka voi kiinnittää pyörän runkoon tai haarukkaan joko ruuveilla tai FixPlus-remmeillä.

Cargo Cage -tyylisten telineiden nerokkuus piilee niiden monipuolisuudessa: Samalla telineellä voi kuljettaa oikeastaan mitä vain maan ja taivaan väliltä. Järkevien kiinnityspisteiden tai Fixplussan-sträppien avulla myös rahtihäkin saa kiinnitettyä lähes pyörään kuin pyörään.

Tsekkaa tästä koko Geosminan valikoima ja tee retkipyöräilystä entistä mukavampaa