työsuhdepyörä
Työsuhdepyöräilyä Malminkartanossa

Voiko täysjoustoinen maastopyörä olla työsuhdepyörä? Entäpä hiilikuituinen gravel-pyörä tai vaikka fatbike? Pitääkö työsuhdepyörä hankkia nimenomaan työmatkakäyttöön?

Vuoden alussa voimaan astunut työsuhdepyöräetu tuntuu herättävän paljon kysymyksiä. Lyhykäisyydessään se on työnantajan tarjoama etu, joka mahdollistaa uuden pyörän hankkimisen tuntuvasti normaalihintaa edullisemmin. Diili kannattaa ehdottomasti pyrkiä hyödyntämään, olitpa sitten aktiivipyöräilijä tai vasta aloittelemassa lajia.

Aiheesta puhutaan paljon, mutta miten homma käytännössä toimii, ja kuinka työsuhdepyörän hankinnassa kannattaa edetä? Koko etukuvio voi tuntua äkkiseltään monimutkaiselta, mutta on pyöräilijän itsensä kannalta loppupeleissä melko yksinkertainen operaatio. Keräsimme tähän simppelit vastaukset yleisimpiin meille aiheesta esitettyihin kysymyksiin.

Työsuhdepyörä, eli mikä tahansa pyörä

Trek Fuel Ex 8 XT
Trek Fuel EX 8, eli työsuhdepyörä

Jep, ihan mikä vain pyörä. Hybridipyörä, sähköpyörä, gravel-pyörä tai vaikka kisaenduro. Esimerkiksi kuvan Trek Fuel Ex 8 -täysjousto tuskin olisi kenenkään ensimmäinen valinta pelkkien työmatkojen taittamiseen, mutta poluilla se etenee ”hieman” perushybridiä notkeammin.

Työsuhdepyöräksi voi valita puhtaan harrastepelin, sillä etu ei ole sidottu pyörän malliin tai käyttötarkoitukseen. Työsuhdepyöräetu mahdollistaa vuositasolla 1200 euron arvoisen pyörän hankkimisen verovapaasti, mutta valitun pyörän kokonaishinta saa olla tätä korkeampikin. Kalliimman pyörän kohdalla verottoman edun voi esimerkiksi jakaa pidemmälle ajanjaksolle.

Maastopyörien ohella suosituimpia työsuhdepyöriksi hankittuja pyörämalleja ovat olleet esimerkiksi Konan modernit gravel- ja retkipyörät, kuten Kona Sutra LTD ja Kona Rove DL. Tukea hyödyntämällä voit siis hankkia valintasi mukaan mitä vain harrastepyörän ja laadukkaan työmatkakulkineen väliltä.

Kona Sutra LTD
Kona Sutra LTD, eli työsuhdepyörä

Miten edun saa käyttöön?

Työsuhdepyöräetu on työnantajan vapaaehtoisesti työntekijöilleen tarjoama etu, joka toimii hyvin paljolti samalla ajatuksella kuin esimerkiksi työsuhdeautojen leasing-sopimukset. Jos haluat hankkia itsellesi työsuhdepyörän, on siis ihan ensimmäiseksi otettava asia puheeksi oman työnantajan kanssa.

Kun työnantaja on sitoutunut edun tarjoamiseen, voi homman viedä eteenpäin. Käytännössä pyörän siis ostaa nimiinsä joko työnantaja itse, tai jokin useista pyörien leasing-palvelua tarjoavista yrityksistä. Pyöräilijän itsensä hoidettavaksi jää sitten työnantajan tai leasing-yrityksen kanssa määritelty kuukausiosuus. Kuukausierän suuruus riippuu mm. hankitun pyörän arvosta, leasing-kauden pituudesta ja siitä, tukeeko työnantaja osaltaan hankintaa jollain tietyllä summalla.

Leasing-kauden lopussa voit joko lunastaa pyörän kokonaan itsellesi, tai palauttaa sen palveluntarjoajalle. Eri työnantajat ja palvelut voivat tarjota etua hieman eri tavoin, joten täysin yleispäteviä esimerkkejä kustannuksista ja käytännöistä emme voi tässä antaa. Osa työnantajista voi tarjota etua palkan lisänä, tai esimerkiksi tarjota mahdollisuutta vähentää edun summa suoraan palkasta.

Erilaisia käytäntöjä ja kustannuslaskelmia voi tsekkailla esimerkiksi työsuhdepyörä-palveluita tarjoavien yritysten sivuilta. Tällaisia ovat esimerkiksi:

Suomen Työsuhdepyörä: www.tyosuhdepyora.fi
GoByBike: www.gobybike.fi
Etufillari: www.etufillari.fi
Vapaus: www.vapaus.io

Pyörän valinta ja käyttöönotto

Kun käytännön asiat työnantajan kanssa on sovittu, on itse pyörän ja mahdollisten varusteiden hankkiminen todella suoraviivaista. Kun tiedät käytössäsi olevan budjetin ja ehdot, voit poiketa myymäläämme koeajamaan eri malleja. Valittavissasi on kaikki budjettiisi sopivat valikoimamme pyörät, kaikilta edustamiltamme pyörämerkeiltä.

Sopivan pyörän ja varusteiden löydyttyä hyväksytämme valitun kokonaisuuden joko työnantajallasi tai pyörän leasingista vastaavalla yrityksellä. Kun paperiasiat on hoidettu, voit noutaa uuden pyöräsi ajoon ja nauttia edullisista kilometreistä!

Työsuhdepyörä: varusteet ja huollot

Työsuhdepyöräpakettiin voi itse pyörän lisäksi sisällyttää kaikki pyörään kiinteästi asennettavat varusteet, kuten lokasuojat, tavaratelineet ja valot. Lisäksi edun piiriin kuuluvat myös nastarenkaat ja kypärä. Voit siis samalla kertaa poimia valikoimastamme kaikki tarvitsemasi varusteet, jotka asennamme pyörääsi ennen luovutusta.

Monet yritykset tarjoavat työsuhdepyöriinsä myös erilaisia huoltopaketteja, joiden avulla tarpeelliset vuosihuollot voi sisällyttää verovapaaseen pyöräetuun. Huoltopaketeista ja niiden yksityiskohdista kannattaa olla yhteydessä suoraan leasing-palvelun tarjoajaan.

Jäikö jotain kysyttävää? Ei se mitään. Koko työsuhdepyöräedun uudistus on meillekin uusi juttu, jonka hoitamiseen ei ole vielä syntynyt yhtä vakiintunutta tapaa. Joka tapauksessa työsuhdepyöriä on vuoden vaihduttua alkanut liikkumaan tosi vikkelään tahtiin. Kannattaa siis laittaa asia oman työnantajan kanssa vireille, kun pyöriä vielä riittää!

Tutustu pyörävalikoimaamme, ja valitse oma työsuhdepyöräsi täältä:
www.hi5bikes.fi/kategoriat/polkupyorat/