Sähköpyörä on erinomainen kulkupeli ympärivuotiseen käyttöön, siksipä niiden suosio kasvaa nopeasti. Uutta pyörää etsivälle tämä näkyy erilaisten mallien valtavana tarjontana, jonka joukosta sen itselleen täydellisen mallin valitseminen voi tuntua loputtomalta suolta. Keräsimme tähän muutaman vinkin, joiden avulla voit välttää hutiostokset.

Nämä vinkit on pohdittu työmatkapyöräilijän näkövinkkelistä. Jos siis etsit sähköpyörää puhtaasti harrastekäyttöön, voi osa näistä kohdista ja lisävarusteita tuntua tarpeettomilta.

Mondraker Prime X sähköpyörä
Mondraker Prime X on kattavasti varusteltu sähköpyörä

1. Sopiva rungon koko

Sopivan koon valitseminen kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta on sähköpyörienkin kohdalla perustavan tärkeä seikka. Laadukaskin pyörä on masentava laite, jos se istuu kuskilleen huonosti. Pyörävalmistajien ilmoittamat kokosuositukset ovat aina vain suuntaa antavia, eikä niihin kannata luottaa sokeasti. Kuskin pituuden lisäksi pyörän istuvuuteen vaikuttavat esimerkiksi raajojen mittasuhteet ja omat tottumukset.

Istuvuuden varmistamiseksi kannattaakin käydä mahdollisuuksien mukaan koeajamassa useampi eri malli, ja konsultoida pyöräliikkeen henkilökuntaa sopivan koon ja hyvän ajoasennon löytämisessä.

2. Käyttötarkoitus ja varustelu

Mondraker Prime X sähköpyörä
Tavarateline ja pistosuojatut renkaat helpottavat arkea

Jos pyörää on tarkoitus käyttää ympäri vuoden kelissä kuin kelissä, kannattaa tarvittavien varusteiden saatavuus ja sopivuus varmistaa jo etukäteen. Esimerkiksi Suomen olosuhteissa täyspitkien, tukevien lokasuojien tärkeyttä ei voi vähätellä, ja lokasuojien alle olisi hyvä jäädä riittävästi tilaa kunnon nastarenkaille ja pakkaantuvalle lumelle. Työmatka- tai retkeilykäyttöä varten on hyvä myös varmistaa, että pyörästä löytyy valmiudet tavaratelineen kiinnitykselle.

Prime X on varustettu tukevilla, metallisilla lokasuojilla

Mahdollisuuksien mukaan kannattaakin valita sellainen pyörä, jossa suurin osa tarvitsemistasi lisävarusteista löytyy jo valmiiksi asennettuna. Esimerkiksi lokasuojien, seisontatuen ja tavaratelineiden asennus jälkikäteen voi osoittautua hankalaksi, jos pyörän rungosta ei löydykään kaikkia tarpeellisia kiinnikkeitä. Jos tarpeellisen varusteet kuitenkin löytyvät pyörästä jo vakiona, voit myös säästää äkkiä useita satasia!

3. Sähköpyörä & kiinteät ajovalot

Mondraker Prime X sähköpyörä
Kiinteät ledivalot saavat meiltä suosituksen

Sekä etu- että takavalot on määritelty pakollisiksi varusteiksi ihan lain kirjaimenkin mukaan – ja vaikka laki ei niitä vaatisikaan, osaa kuka vain Suomen synkkyydessä hyytyneiden lamppujen kanssa taistellut tunnistaa toimivien valojen tärkeyden.

Sähköpyörissä kunnollisten valojen mukana pitäminen on huolettomampaa kuin koskaan, sillä energiapihit ja tehokkaat led-ajovalot voi kytkeä suoraan pyörän sähköjärjestelmään ja ajotietokoneeseen. Näin oma näkyvyytesi on turvattu aina, ilman jatkuvaa irtovalojen latailua!

4. Moottori ja huollettavuus

Mondraker Prime X sähköpyörä
Boschin tehokas Performace CX GEN4 -mooottori on todettu luotettavaksi

Kuten sähköpyöriä, myös niitä vauhdittavia moottoreita on markkinoilla monessa eri hinta- ja teholuokassa. Omien kokemustemme kautta olemme todenneet erityisesti tunnettujen valmistajien keskiömoottoreiden olevan päivittäisessä käytössä sekä mukavia että hämmästyttävän luotettavia. Esimerkiksi monista pyörämalleistamme löytyvä Bosch Performance Line CX -moottori tarjoaa pienessä ja kevyessä paketissa luonnollisen tuntuisen poljintuntuman ja vähintäänkin riittävät 85Nm vääntöä.

Keskiömoottorit antavat pyörälle parhaan mahdollisen painojakauman, sillä moottorin ja akun paino asettuvat keskelle pyörää, tehden ajosta vakaata erityisesti hankalammassa maastossa. Keskiömoottorit myös mahdollistavat täysin tavallisten osien käytön pyörän voimansiirrossa, jolloin normaalit huoltotoimenpiteet onnistuvat yhtä näppärästi kuin perinteisissäkin polkupyörissä.

Itse moottorin lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös järjestelmän käyttöliittymään ja ohjaimiin. Laadukkaita sähköjärjestelmiä voi käyttää huoletta esimerkiksi talvisin ja kosteissa olosuhteissa, ja niiden painikkeet on suunniteltu helposti käytettäväksi vaikka tumput käsissä.

4. Akku

Prime X:n akku irtoaa rungosta vain avaimella

Isompi akku on parempi akku – lähes käytössä kuin käytössä. Kaikki laadukkaat sähköpyörät on nykyään varustettu luotettavilla lithium-akuilla, jotka kestävät käytössä erittäin pitkään menettämättä kapasiteettiaan. Lithium-akkuja ei myöskään tarvitse koskaan ajaa tyhjäksi tai ladata täyteen, joten pyörän akkua voi huoletta ladata vaikka lyhyempiäkin pätkiä.

Useimmat valikoimamme pyöristä onkin varustettu Boschin suurimmalla 625Wh PowerTube -akulla, jonka kanssa pyörän latausta ei todellakaan tarvitse pähkäillä jatkuvasti.

Akun todellinen kantama on aina monen muuttujan summa. Maastosta, olosuhteista ja avustustasosta riippuen voidaan kuitenkin yleisesti todeta, että 625Wh ja Boschin CX -moottorilla varustettu pyörä tarjoaa avustettua kulkua n. 70–120km yhdellä latauksella.

Akun koon lisäksi kannattaa pyörää valitessa huomioida myös akun kiinnitystapa ja sen latausmahdollisuudet. Arkikäytössä näppärä ominaisuus on mahdollisuus ladata akkua joko irrallaan, tai yksinkertaisesti tökkäämällä pyörä suoraan johdon päähän. Näin voit ladata akkua esimerkiksi työpäivän aikana ilman, että koko pyörää tarvitsee siirrellä töpselin ulottuville.

Esimerkiksi Mondraker Prime X:n integroitu akku toimii juuri näin, ja kiinnittyy tukevasti runkoon avaimella varustetulla lukolla. Lukittavan akun ansiosta voit jättää pyöräsi parkkiin huolehtimatta siitä, lähteekö akku ohikulkevan pitkäkyntisen matkaan.

5. Sähköpyörä ja komponentit

Mondraker Prime X sähköpyörä
Rockshox Recon on perusvarma ja laadukas ilmakeula, johon voi luottaa

Perinteisiin pyöriin verrattuna sähköpyörissä on tuhdisti enemmän massaa ja tehoa. Se on yhdistelmä, joka laittaa myös pyörän komponentit tavallista kovemmalle koetukselle. Sähköpyörää valitessa kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota siihen, että sen kaikki osat on valittu käyttötarkoitukseen sopiviksi.

Luomupyörää suurempi massa vaatii erityisesti jousituksen komponenteilta laatua ja tukevuutta. Jos sähköpyörän varusteisiin kuuluu jousitus, kannattaa varmistaa että se on riittävän laadukas ja helposti huollettavissa. Oikein huolletut, laadukkaat iskarit kestävät käytössä todella pitkään, mutta esimerkiksi heikkolaatuisen alkuperäiskeulan päivittäminen parempaan on aina kallis operaatio.

Sramin SX -osasarja tarjoaa laajan vaihdeskaalan ja huokeat varaosat

Jos pyörällä on tarkoitus polkea päivittäin ja kaikissa olosuhteissa, ei markkinoiden kallein osasarja ole aina se paras vaihtoehto. Huolellisellakin ylläpidolla sähköpyörät nimittäin syövät voimansiirron osia luomupyörää nopeammin. Tästä syystä paljon ajokilometrejä keräävässä arkipyörässä voikin olla plussaa se, ettei uusia ketjuja, takapakkoja ja eturattaita tarvitse valita aivan sieltä ylimmän hyllyn tarjonnasta.

Tutustu kattavaan sähköpyörävalikoimaamme tästä, tai poikkea myymäläämme koeajolle!

Voit myös tsekata kuvissa esiintyvän Prime X:n tarkemmat speksit Mondrakerin sivuilta.